fredag 18 juni 2010

Bodutställning på Nääs

När jag nu var ute på Nääs på byggrådgivning passade jag också på att botanisera bland de bodar som numera ingår i en utställning på Källsnääs, bod2010. Tyvärr är inte alla bodarna färdigbyggda än, men jag skulle tro att de är det i slutet av sommaren. Man kan, efter utsällningen, köpa många utav bodarna som står där. Här är ett par av dem:
Jag kan också tipsa om temadagen ute på Källsnääs på söndag (20/6) som handlar om hållbara hem, där man kan får råd och tips kring virke, färg, isolering inför det egna bod- eller hus-bygget. Även arkitektrådgivning finns på plats. Man kan också prova på att smida och representatner för de olika bodarna kommer att finnas på plats mm. Hållbara hem återkommer även i augusti.

Rådgivning på Byggnadsvård Nääs

Äntligen fick vi ihop en ny tid för rådgivning. En och en halv timma med tips, idéer, råd och nya lösningar kring mitt hus, det är helt underbart. Skall nu ringa runt och försöka få tag i kvalitetsansvarig och besiktningsman.

Fick igår också reda på att PBL (Plan- och Bygg-Lagen) kommer att ändras från och med maj nästa år. Det skall bli enklare krav och regler för flyttning av hus. Idag gäller samma krav på flyttning av hus som för nybyggnation. Varför undrade jag stillsamt (med tanke på att inte så många flyttar hus, varför då lägga ner tid och kraft på att ändra lagen) ? Jo, hela Kiruna skall ju flytta...Aha, såklart!
Vet ändå inte om det är värt att vänta. Tidsplanen just i dagsläget är att dränera tomten inom en mycket snar framtid. När kommunen är klara med bygglovsansökan och bygganmälan (om 4-6 veckor) sätter arbetet med grunden igång och stugan i Örebro monteras ner. Därefter transporteras stugans fina stengrund ner till mig och stenarna läggs på plats. Därefter kommer stommen från Örebro att resas på min tomt, taket skall läggas och tegel skall på. Papp skall upp på väggarna och ev. kommer panelen också sättas upp. Alla fönstergluggar, dörr- och skorstens-öppningen täcks och sedan får huset helt enkelt stå över vintern så att det kan sätta sig till rätta med det tunga taket på. Under tiden kan jag planera för vårens och sommarens arbete. Renovera lite fönster, fixa material, skura golvbrädor och annat smått och gott.

tisdag 8 juni 2010

Ritningarna


Har fått ritningarna och nu äntligen skall jag lägga ut dem här. Har skickat in avloppsansökan och är på gång med bygglovsansökan också. Försöker hitta en lämplig kvalietsansvarig och tillika besiktningsman som kan gamla hus, innan jag skickar in ansökan. Allt för att slippa komplettera med det senare. Någon som känner till någon sådan?

Fasad mot norr och syd skall byta plats, det blev fel i detta utkast, nya ritningar är på väg...