söndag 3 juni 2012

Linoljefärg



Linoljefärg har en stark tradition i våra byggnader. I nästan tusen år har konsten att tillverka och använda linoljefärg funnits. Under 1500-talet blev den dock använd i större utsträckning och under 1600-talet blev  den allmänt använd vid målning av byggnader.

Linoljefärg är unik på så sätt att när du målar om en yta blir den gamla färgen elastisk och tillsammans med den nya färgen följder de träets rörelser och varken spricker eller flagnar längre. 

Rå linolja tränger lätt in i trä och förstärker strukturen i träet, detta tack vare de små molekylerna i oljan, men  den torkar långsamt och ger ett väldigt tunt ytskikt.  För att oljan ska torka snabbare och bli tjockare hettar man upp den och kokar den tillsammans med olika metallsalter vilket ger oljan större molekyler. Vid tillverkning av linoljefärg är kvalitén på oljan väldigt viktig. Den ska ha en ljus färg. Detta kräver en upphettning till 200 grader, men man måste vara försiktig eftersom olja exploderar vid 260 grader. 

Vid målning av linoljefärg ska detta ske i tre omgångar. Grundmålningen görs med den tunnaste linoljefärgen, mellanstrykningen sker med en mer koncentrerad färg och slutmålningen ska göras med en oförtunnad färg som ska tåla väder och vind. 

Grundfärg:
50 viktprocent kokt linolja
50 viktprocent zinkvitt

Mellanfärg:
50 viktprocent zinkvitt
50 viktprocent titandioxid
Blandas samman med linolja tills densiteten når ca 1,5 kg/l.

Slutfärg:
75 viktprocent zinkvitt
25 viktprocent titandioxid
Blandas samman med linolja tills densiteten når ca 1,4 kg/l.

Ett tips är att förvara burkarna med färgen upp-och-ner för att luft inte ska komma in i burken och torka färgen.

Vill du läsa mer eller koka linolja själv finn recept hos Slöjd och byggnadsvård Nääs


(källor: bvn.se och byggnadsvard.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar