fredag 17 augusti 2012

Sten och stockar



Nu är semestern slut, vilket innebär att inte bara hantverkare börjat jobba, utan även jag. Nåväl, nu är det som det är. 


Igår kom det igång igen. Stenarna ligger nu på sulan och ska nu pillas ihop med skolsten och sedan även muras med kalkbruk. Idag är det även dags att börja lägga iordning stockarna så att de kommer i nummerordning och är lätta att hitta och plocka upp när det är dags att resa stommen.






5 kommentarer:

  1. Katrine på Linderödsåsen21 augusti 2012 kl. 16:56

    Hej Therese

    Jeg er meget interresseret i den måde du bygger grunden op på. Vi skal nybygge en lade som erstatning for en gammal lade som brændte ned. Branden var så voldsom at selv sylsten/grundsten er gået itu/smuldrer/flækkede så vi må bygge op på helt ny sæt. Kan du forklare nærmere om metoden. Hvordan sikrer du f.eks. at oversiden af stenene bliver nogenlunde plan / i vater. Eller tilpasser du stokkene til stenene? Og murer du stenene sammen. Hvordan sikrer du ventilation til grunden? Håber at du har tid til at svare lidt.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Och tack för intressanta frågor :) Jag ska försöka besvara dem allt eftersom i bloggen här. Jag tänker att om du har ett uthus skulle jag föreslå att du/ni gjuter plintar i knutarna (istället för som jag som gjutit en sula under alla husets väggar, vilket är mycket mer arbete och kanske behövs i ett boningshus, men knappast i ett uthus.) Självklart måst du ta reda på markförhållandenan också så att inte uthuset sätter sig.

    På de gjutna plintarna lägger du stenar som måste anpassa i lod. (Läs mer detaljerat i Göran Gudmundssons bok Flyttning av gamla hus.)

    Och ja, jag fogar samman stenarna med hydrauliskt kalkbruk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Katrine på Linderödsåsen22 augusti 2012 kl. 19:13

      Tak for tips. Jeg skal nok anskaffe den bog - har overvejet det flere gange.

      Radera
  3. Låna den på biblioteket om du inte är i behov av hela boken :)

    SvaraRadera
  4. De flesta frågor tror jag du du fått svar på i mina senaste blogginlägg, men för att få grundmuren i lod anpassar jag både muren och stockarna. Det viktigaste är att få lod mellan alla knutstenar, det är ju dessa som bär ditt stockhus. Sedan letar vi stenar och fyller på, ända upp till syllstocken (se bild i blogginlägg: Grunden börjar ta form, här ovan). På ett ställe har vi anpassat stocken eftersom stenen stack upp något.

    Jag hoppas detta hjälpt dig :)

    Lycka till!

    SvaraRadera